VVD Venlo stelt kritische vragen over fraudebestrijding bijstand

Samen met de collega-raadsleden van de Lokale Democraten, heeft gemeenteraadslid John Heuvelings namens de VVD Venlo vragen gesteld aan het college van Burgemeester & Wethouders over de bestrijding van bijstandsfraude. Op dit moment loopt er een uitgebreid onderzoek naar mensen met een bijstandsuitkering en vermogen in het buitenland. De vragen die de VVD Venlo en de Lokale Democraten stelde: 


Venlo, 23 februari 2016

Geacht college,

In de oordeelsvormende vergadering van 9 december 2015 hebben wij vragen gesteld over de post in de Finrap. die handelde over de fraudebestrijding in de bijstand. Op 16 december zijn  ondergetekenden bijgepraat over het uitgebreid onderzoek dat loopt onder mensen met een bijstandsuitkering en vermogen in het buitenland. Het onderzoek richt zich met name op bezittingen van onroerend goed in Turkije. Naar aanleiding hiervan heeft de VVD en de Lokale Democraten de volgende vragen:

1. Kunt u ons (tussentijds) verslag doen van de omvang en resultaten van het lopende onderzoek? (Graag gespecificeerd in: aantallen in onderzoek, geconstateerde bezittingen, beslagleggingen, schikkingen, wat is er tot nu toe aan onderzoekskosten gemaakt en wat heeft het uiteindelijk opgeleverd?...) 

2. Hoeveel mensen met een bijstandsuitkering met bezittingen in Turkije zijn al onderzocht en moeten nog onderzocht worden?

3. Worden er financiële afwegingen gemaakt om iemand wel of niet te onderzoeken? (onderzoekskosten vs ten onrechte uitgekeerde bijstandsuitkering)

4. Is er een bepaald georganiseerd patroon in te ontdekken?

5. Waarom richt u zich specifiek op Turkije?

6. Hoe en op welke manier worden er informatie over de bezittingen in Turkije ingewonnen?

7. Bent u voornemens ook andere landen te onderzoeken op het bezit van onroerend goed van mensen met een bijstandsuitkering?

8. Zo ja, aan welke landen denkt u dan?

Uw spoedige reactie zien wij gaarne tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Namens de VVD en Lokale Democraten,

John Heuvelings     Gökhan Yurt