Greenport: de regio Venlo is 'hot'!

Op 29 juni jl. sprak de Venlose gemeenteraad over Greenport: één van de grootste dossiers van de afgelopen tijd. Voor de VVD zijn drie zaken van belang: de economie, werkgelegenheid en welvaart. Een langdurige samenwerking met andere partners en overheden is van vitaal belang. Hieronder vindt u de inbreng van raadslid John Heuvelings op dit dossier.

Voor ons ligt een van de grootste dossiers die wij als raad deze 4 jaarsperiode te behandelen hebben. In het totaal wordt €200 miljoen 'versleuteld' tussen provincie en gemeenten. Die versleuteling is hoog nodig want de gordiaanse knoop moet ontvlecht worden, om vervolgens weer tot een overzichtelijke vervlechting te komen. We nemen een besluit om, met de provincie, Horst aan de Maas en Venray, te komen tot een langdurige samenwerking op gebiedsontwikkeling dat direct gevolgen zal hebben voor de economie, de werkgelegenheid en de welvaart in onze regio. Daarnaast gaat de provincie, tezamen met UM en  ondernemers het kennislandschap ontwikkelen. Let wel voor een bedrag van € 70 mlj. We hebben ontwikkelgrond en dat is goed voor de toekomst. Ik kan me de jaren '70 en '80 nog herinneren. Toen hadden we een enorme vraag naar grond maar geen aanbod. Dat stagneerde de economie en leidde toen tot de crisis van de jaren 80.

De VVD vindt dat er een Huzarenstuk geleverd is. Bij het gebied zijn 5 gemeenten en de provincie betrokken. Met allemaal verschillende deelbelangen. De gemeenten hebben fors moeten afwaarderen om schoonschip te maken. Bewonderenswaardig vindt de VVD de verdeling van de zeggenschap. Die is niet verdeeld op macht maar op gezag. Dat is ook de attitude die de overheden in het gebied moeten uitstralen. Nu kan de campus in haar volle omvang tot wasdom komen. Het kennislandschap zal zich concentreren op gezonde voeding, agribusiness, logistiek en maakindustrie. Onderwijs in Venlo is in deze sectoren groeiende en zal de komende jaren, naar wij verwachten, verder groeien. De samenwerking met de Campussen Chemelot, en Maastricht, maar ook Heerlen zullen op onderzoek gebied belangrijk zijn. De regio Venlo zal hierdoor de gewenste boost krijgen. Het Werklandschap is al volop bezig in de sectoren agribusiness, logistiek en maakindustrie, bedrijven aan te trekken. Er wordt in Limburg dan ook nergens zoveel grond verkocht als in de regio Venlo. Verheugd is de VVD over de wens van Venray om in te stappen in het Werklandschap. Venray en Venlo zijn tezamen de logistieke hotspot die nu al jaren op nummer 1 staat in Nederland en enkele malen zelfs in Europa.
Regio Venlo is HOT en als het ijzer heet is moet je het smeden!

Namens de VVD,

John Heuvelings
Raadslid en woordvoerder op dit dossier.