Nieuwjaarsspeech Jozanne v.d. Velden

Op zondag 4 januari 2015 werd de jaarlijkse Nieuwjaarsborrel van de gemeente Venlo gehouden in de parterre van het Stadhuis van Venlo. Onze fractievoorzitter van VVD Venlo, Jozanne van der Velden, mocht de aftrap geven. Zij hield de navolgende speech voor haar collega-raadsleden, de collegeleden, de directieleden en de griffie.


Dames en heren, collega raadsleden, leden van het college van B&W, directieleden en griffie,

Inleiding

Hier sta ik dan als nieuwbakken raadslid. En ik mag direct het spits afbijten met het houden van een heuse nieuwjaarstoespraak. En men zou verwachten dat 2 weken politiek reces voor een heleboel inspiratie zorgt. Maar niets is minder waar! Gisterenochtend werd ik ietwat nerveus wakker. Ik had immers nog niets op papier staan. En wat wilde ik eigenlijk vertellen? Wat moest mijn boodschap worden? 
Voor de mensen die mij enigszins kennen: Geef mij een dossier en ik houd een vlammend betoog. Maar creatieve vrijheid? Als liberaal in hart en nieren heb ik vrijheid natuurlijk hoog in het vaandel staan, maar creatieve vrijheid op het gebied van Nieuwjaarsspeeches? Dàt is toch echt andere koek.
Maar niet getreurd, want het is me gelukt…. Althans, naar mijn eigen interpretatie wel te verstaan…..  
Ik heb me voor deze toespraak enerzijds laten inspireren door de TOP2000 en anderzijds door alle goede voornemens die ik hoorde voorbijkomen de afgelopen dagen.

2014

Eerst die TOP2000. Wie van jullie luistert en/of zingt er jaarlijks mee? Vanaf 25 december staat bij mij thuis in ieder geval nagenoeg non-stop Radio 2 aan en geniet ik van de heerlijke muziek die voorbij komt.En als ik die TOP2000 als inspiratiebron voor het afgelopen jaar - het jaar 2014 - zou gebruiken, dan kan ik op dit moment in ieder geval zeggen:  This is what is feels like (Armin van Buuren). 
Ik neem jullie mee. Even een kleine terugblik: De verkiezingen in maart 2014. Net zoals in de TOP2000 zijn er sommige stijgers en sommige dalers.Iedereen beleefde en voelde het op zijn of haar eigen manier. We leken wel de Riders on the storm (The Doors). We gingen op weg… Mamma Mia (ABBA), dat ging niet zonder slag of stoot. Als vers raadslid en nieuwe fractievoorzitter van de VVD dacht ik wel eens: Yesterday, all my troubles seemed so far away (The Beatles). De raadsvergaderingen?  Sommige vergaderingen verliepen Formidable (Stomae), terwijl andere vergaderingen op Waterloo (ABBA) leken.Ondanks een turbulente start met Bloed, Zweet en Tranen (Andre Hazes), werd het aan het einde van het jaar weer Calm after the Storm (Common Linnets).Er kwam wat meer samenspel,  zowel tussen de coalitiepartijen  als ook tussen de oppositiepartijen. Af en toe mooi om te zien en om naar te luisteren. Net zoals de Bohemian Rhapsody (Queen). We zijn het jaar geëindigd met - in mijn ogen - toch wel wat Good Vibrations (The Beachboys)
Eén tip, één advies, iets wat we zeker ook het komende jaar goed voor ogen moeten houden: Denk niet zwart, Denk niet wit, Denk niet Zwart Wit (Frank Boeijen). Ook al verschillen we soms van mening, hebben we wellicht andere principes als uitgangspunt, hebben we een natuur groene of appeltjes groene kleur, groeien we op met rode rozen, rode tomaten, of de kleur van ons Oranjelegioen: Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder. Dít is waar we het voor doen. Dít is de politiek. Dít zijn wij!Ik heb zin in de toekomst! En vergeet niet om positief te blijven. Om te denken in mogelijkheden in plaats van moeilijkheden. Always look on the bright side of life (Monty Python).

Vooruitblik 2015

Niet alleen de Top2000 is een inspiratiebron geweest voor deze toespraak. Ook alle goede voornemens die ik de afgelopen dagen voorbij heb horen komen, hebben mij inspiratie gegeven voor deze speech.De jaarwisseling is voor veel mensen HET moment om goede voornemens te maken. Gezonder leven en afvallen staan altijd bovenaan het lijstje. Het minderen met eten, minderen met roken, minderen met alcohol drinken. Maar dit jaar staat nog iets hoog op het lijstje van menigeen. Het minderen met social media.Hierdoor werd ik geïnspireerd. Want, ja: social media is bij ons raadsleden en ook bij de collegeleden aan de orde van de dag. Of het nu twitteren is, of het bijhouden van onze Facebookstatus. We SM-en erop los. En dan bedoel ik natuurlijk social-media! En het heeft natuurlijk enkele voordelen. Hoewel de huidige volksvertegenwoordiging steeds verder af lijkt te staan van de burger, heeft diezelfde burger er door sociale media juist mogelijkheden bij gekregen om direct een eigen mening te geven, deze te delen met de wereld en zichzelf te organiseren. Sociale media zou dus de band van burgers met de overheid en de politiek kunnen versterken. 
Voor ons politici is met name Twitter in meerdere opzichten een verademing. Eindelijk een manier om direct met de burger te communiceren. Door het verval van onze verzuilde samenleving, afnemende lidmaatschapsaantallen van politieke partijen en kritische en onafhankelijke journalistiek kan de eigen boodschap steeds moeilijker naar een groot publiek worden gecommuniceerd.
Op sociale media zijn er geen journalisten die uitspraken selecteren, negeren of verdraaien. Nee: hier kunnen we kort en helder communiceren wie we zijn en waar we voor staan. Het wekt dan ook geen verbazing dat bijvoorbeeld meer dan 95 procent van de Tweede Kamerleden op Twitter actief is. Sociale media hebben een grote impact op het dagelijks werk van politici. En als ik mensen van “de oude garde” spreek, vergt social media een nieuwe set aan vaardigheden. De politiek heden ten dage gaat snel, en je kunt je hiertegen soms niet ‘wapenen’. Voordat je zelf bepaalde dingen hebt uitgesproken, staat het immers al op Twitter of Facebook.Ik zie het zelf ook regelmatig gebeuren, dat er naast de reguliere raadsvergadering nog een raadsvergadering achter de schermen loopt… Namelijk op social media. En we realiseren ons te weinig – althans dat ben ik van mening – dat er ook een groot nadeel aan kleeft. Deze scoringsdrang zorgt immers voor verruwing en verharding. Niet alleen in de raadszaal, maar ook daarbuiten in onze samenleving. Online durven mensen veel meer. Lekker veilig achter een beeldscherm een berichtje de wereld in sturen. Het inzetten van social media maakt het makkelijk om van alles te roepen en informatie door te sturen. Raadsleden en bestuurders moeten zorgvuldig met social media omgaan, want we hebben een voorbeeldfunctie.Ik citeer: “Wie nog een beetje diepgang, integriteit en eergevoel heeft, hoort niet in de Tweede Kamer thuis. De omgangsvormen en moraal in de politiek hebben langzamerhand een dieptepunt bereikt.” Je verwacht dat dit citaat uit een  recente column komt, maar in feite stond het in een weekblad uit 1870. 
Dat betekent dat wij dus niet te snel moeten denken dat het met de politieke verruwing heden ten dage erger is dan ooit. Maar ook niet dat het met de politieke omgangsvormen momenteel business as usual is. De politieke mores van vandaag is anders dan vroeger en daar speelt de sociale media een groot rol bij. Dit zorgt regelmatig voor - zoals ik het noem - incidentenpolitiek en symboolpolitiek. Mijn conclusie is dat we ons op sociale media meer moeten gedragen als in het echte leven. Sociale media wordt nou eenmaal niet altijd op een sociale manier gebruikt. De ene keer ben je boos, moe, chagrijnig of geïrriteerd. De andere keer ben je juist blij en vrolijk. Ook heeft sociale media een positieve keerzijde die zeker niet vergeten mag worden. Als gebruiker moet je verstandig zijn, en denken: gebruik sociale media met mate, wees altijd jezelf en vergeet niet met je goede vrienden in het echt af te spreken als je ze alleen nog aan de hand van de profiel foto herkent…
En soms, als een van je collega-raadsleden of een collega-bestuurder weer eens een tweetje de lucht inslingert, waar jij je aan irriteert (en dan ga ik toch weer terug naar de Top2000): Let it Be…En nogmaals, knoop dit goed in de oren: Always, Always, look on the bright side of life! Dít is de politiek. Dít zijn wij! Ik heb zin in de toekomst! Jullie ook? 
Dank voor het afgelopen jaar, en óp naar een prachtig 2015! Voor jullie allen de beste wensen. Proost!