Art. 44 vragen raadslid Kuntzelaers over Overheids-B.V.

Op 21 juli jl. stelde raadslid Bart Kuntzelaers vragen aan het College van Burgemeester & Wethouders naar aanleiding van een artikel in Dagblad de Limburger, getiteld "Venlo ziet kansen voor een overheidsbedrijf voor huishoudelijke hulp".

Venlo, 21 juli 2015

Betreft: Vragen ex artikel 44 RvO, “Venlo ziet kansen voor een overheidsbedrijf voor huishoudelijke hulp”.

Geacht College,

De VVD wil graag dat zorg dicht bij huis georganiseerd wordt. Daarom geeft dit kabinet meer taken aan gemeenten, om mensen de hulp te bieden die ze nodig hebben. De VVD wil voor iedereen de beste zorg voor de beste prijs. Een  betere én betaalbare zorg. Ons land heeft zorg om trots op te zijn. Zorg van hoge kwaliteit, voor iedereen toegankelijk. Om die zorg ook voor komende generaties betaalbaar te houden, moeten we de kosten onder controle krijgen. We kunnen steeds meer en we worden steeds ouder. Omdat het aantal werkenden de komende jaren afneemt moet de rekening van de zorg door minder mensen worden opgebracht. Het is onhaalbaar om te verwachten dat mensen op termijn de helft van hun inkomen besteden aan zorgkosten. De VVD kiest er daarom voor om de stijgende zorgkosten minder hard te laten groeien, zonder daarbij aan kwaliteit af te doen. Daarnaast wil de VVD dat binnen de zorg de klant het uitgangspunt is, niet de regels. Dat betekent dat we uitgaan van wat iemand nodig heeft en dát organiseren. Met zo min mogelijk rompslomp en door zoveel mogelijk aan te sluiten bij de persoonlijke situatie van mensen. Daardoor zullen mensen langer thuis kunnen blijven wonen. 

De VVD verwacht van de gemeente Venlo dat de thuiszorg wordt georganiseerd door oog te hebben voor: de prijs (goedkoopste), de kwaliteit van het zorgproduct (de beste) en de meest cliëntgerichte aanpak (totaalpakket zorg op maat).  Zorg is een vak en zorgverleners moet je dus niet in de weg  zitten met onnodige bureaucratie. Alle veranderingen in de zorg zijn er juist op gericht om ruimte te geven. Dat er geoefend wordt in een pilot door de gemeente Venlo sinds mei om tot een dergelijke uitvoering te kunnen komen juicht de VVD toe. 

Dat deze pilot echter vervolgens aanleiding geeft tot een krantenartikel in Dagblad de Limburger “Venlo wil thuishulp in eigen BV” d.d. 17 juli 2015 baart ons wel zorgen en geeft aanleiding tot het stellen van de onderstaande vragen:

1. “zorginstanties denken steeds meer over het afstoten van de huishoudelijke hulp”. Uiteraard verdwijnt met het aanbod niet de vraag naar deze hulp. Reden voor de wethouder om na te denken over een overheids-bv voor hulp in de huishouding volgens het artikel. Wordt dit denken over een ‘overheids-bv’ door het college ondersteund? Is er reden tot zorg omtrent de werkgelegenheid in de thuiszorg in de gemeente Venlo? Welke andere oplossingen heeft het college als zorginstanties daadwerkelijk huishoudelijke hulp gaan afstoten? 

2. De VVD vindt dat de gemeente Venlo normaliter geen aandeelhouder moet zijn van een ‘overheidsbedrijf’ omdat dit leidt tot oneerlijke concurrentie. Hoe leidt het hebben van een dergelijk overheidsbedrijf volgens het college tot lagere lasten voor de gemeente Venlo (en daarmee voor haar inwoners)? 

3. Onlangs nog heeft het college in een tussenrapportage een naar omstandigheden (en met respect voor de ingewikkelde klus) positief beeld geschetst van de huidige stand van zaken in het sociaal domein inzake de WMO. De VVD was daar erg blij mee.  Het genoemde artikel doet  echter afbreuk aan dat geschetste beeld. Herkent het college het geschetste beeld van een “niet zo soepel verlopen proef”?  Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Namens de VVD-fractie,

Bart Kuntzelaers