Leon Bastiaans

Ik ben Leon Bastiaans 53 jaar jong, geboren en getogen in Venlo, ‘t Stedje van Lol en plezeer. Daarnaast ben ik Limburger in hart en nieren.

Limburg raakt mij en inspireert mij dagelijks. Van oudsher harde werkers in de industrie, mijnen en land- en tuinbouw. Harde werkers, nog steeds. Tegelijkertijd innovatief en technisch superieur in de maakindustrie maar de afkomst nooit verloochend. Dat is misschien de basis van het succes in Limburg. Terugkijken met een blik in de toekomst.  Daarnaast is Limburg rijk aan tradities. Van Vastelaovend via Schutterijen tot Harmonieën en Fanfares, we koesteren het allemaal omdat deze tradities de sociale samenhang positief beïnvloedt en zo iedere Limburger zijn eigen verantwoordelijkheden kent om uit zijn of haar leven het beste te halen. Geïnspireerd door de eigen leefomgeving. In het café, het sportveld of wekelijks in het repetitielokaal.

Zelf ben ik ondernemer met oog en oor voor mijn eigen omgeving, daar waar ik iets kan en kon toevoegen draag ik mijn bestuurlijke steentje bij. Mijn huidige functie als voorzitter van het Stadscomité in Venlo, de organisator van de jaarlijkse Boétegewoëne Boétezitting is voor mij een bijzondere maatschappelijke en eervolle bijdrage aan eerdergenoemde Vastelaovestraditie.

Verder is het belangrijk dat een goed woon-, werk- en leefklimaat behouden blijft. Echter wel gericht op een veiliger en duurzamer Limburg. Wij hebben de mooiste provincie van Nederland met heuvels, natuur en waterwegen. Onze provincie werkt als een magneet op toeristen en dat moet vooral zo blijven.

We moeten blijven inzetten op goede, maar vooral ook een veilige infrastructuur. De slagaders van Limburg, A2, A67 en A73 als mede een goede ontsluiting per spoor via de Brabantroute naar het Duitse Ruhrgebied zijn van levensbelang voor onze logistieke toppositie en bepalen mede de houdbaarheid van onze positie als Logistieke Hotspot op Europees niveau.

De zorg voor voldoende betaalbare starterswoningen moet een topprioriteit worden, daar waar vergrijzing verder dreigt toe te slaan. Maak oudere wijken interessant voor de jeugd. Als we hierop inzetten en verder ontwikkelen, zijn wij toekomstbestendig en creëren wij een goed vestigingsklimaat voor nieuwe bedrijven met voldoende arbeidskrachten.

Mijn liefde voor Limburg en haar bewoners motiveert mij om mij voor de komende jaren binnen Provinciale Staten in te zetten. De factor tijd speelt bij mij geen rol. Als ondernemer heb ik een stapje terug gedaan na de succesvolle verkoop van mijn bedrijf. Vanuit het ondernemerschap wil ik zitting nemen in het Limburgs Parlement, waarbij mijn deskundigheid vooral voor wat de sectoren bouw en infrastructuur betreft, maar natuurlijk ook de Limburgse cultuur. Deze laatste loopt als een rode draad door mijn maatschappelijke dagelijkse doen en laten. 

Mijn kinderen en kleinkinderen verdienen een toekomstbestendige Provincie waar het goed werken en wonen is met behoud van de bourgondische tradities, een Provincie waar zij een leven lang trots op kunnen zijn.