Verhuizing Waterschap flink duurder? De VVD Venlo stelt vragen!

Naar aanleiding van een recent krantenbericht over de kosten van de verhuizing van het Limburgse Waterschap stelt raadslid John Heuvelings vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Venlo. Voor de locatie van het gefuseerde Waterschap is gekozen voor Roermond en niet voor de goedkopere huisvesting in Venlo.  De vragen van de VVD-fractie vindt u hieronder:

College van Burgemeester en Wethouders van Venlo
Postbus 3434
5902 RK VENLO

Venlo, 14 februari 2016

"Artikel 44 vragen aan het college n.a.v. Het krantenartikel in de Limburger van zaterdag 13 februari 2016 pagina B9 'Waterschap kijkt niet alleen naar prijskaartje'."

Geacht college,

In bovenvermeld artikel wordt verslag gedaan over de huisvestingsproblematiek die wordt veroorzaakt door de a.s. fusie tussen de waterschappen Roer en Overmaas en Peel en
Maasvallei (WPM). Bij de (voorlopig) gemaakte keuze is niet gekozen voor de goedkoopste variant (huisvesting in Venlo) maar voor een politieke variant (huisvesting op 'neutraal terrein' in Roermond). Dat is een afweging die door de bestuurders van de betreffende waterschappen en de provincie Limburg beoordeeld zullen worden.
Wat in het artikel ook ter sprake komt is dat het BSGW 'een sta in de weg' is om Waterschap Limburg te huisvesten op de beoogde locatie.
Tevens wordt opgemerkt dat BSGW momenteel een jaarlijkse huursom betaalt van € 700.000,--. Het BSGW is opgericht om de kosten gezamenlijk zoveel mogelijk te drukken. Uit dat oogpunt lijkt de huidige huur hoog en maken wij ons zorgen over het dubbele belang dat het waterschap heeft als deelnemer in BSGW en verhuurder van de huidige locatie in Roermond. Om een goed beeld te vormen van de ontwikkelingen en gevolgen rond de naderende fusie van de waterschappen in Limburg hebben wij de volgende vragen:


1. Hoeveel arbeidsplekken zijn er noodzakelijk om de werkzaamheden van het BSGW te kunnen uitvoeren?


2. Hoeveel m2 huurt het BSGW nu van het waterschap dan wel van haar 'dochter' WBL?

3. Op welke wijze is dit huurcontract tot stand gekomen en op welke wijze is de huursom vastgesteld?


4. Is het juist dat het huurcontract nog 7 jaren loopt?


5. Is het BSGW momenteel in onderhandeling met het waterschap/WBL voor een tussentijdse beëindiging van het huurcontract?


6. Zo ja, hoe lopen deze onderhandelingen en op welke wijze wordt geborgd dat de belangen van het BSGW in casu Venlo worden veilig gesteld?


7. Een overweging zou kunnen zijn om het BSGW in het pand van het WPM in Venlo te vestigen. Dit zou kunnen leiden tot een significante huurverlaging die past binnen de doelstellingen van het BSGW en kan ook een fusieprobleem van de waterschappen oplossen. Is dit een onderdeel van de onderhandelingen die het BSGW voert dan wel
wilt u dat als q.q. bestuurder van het BSGW in overweging nemen?


Uw spoedige reactie zien wij gaarne tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Namens de VVD-fractie Venlo,

John Heuvelings