Minister Kamp lanceert in Venlo de Grenzapp

Afgelopen maandag lanceerde minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) in het stadhuis van Venlo de app ‘GrenzJobs’. Deze app moet het werken over de grens in Duitsland of Nederland gemakkelijker maken en daarmee kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

De app is een initiatief van de Venlose VVD in samenwerking met de Limburgse VVD-Statenfractie en de FDP (Niederrhein) gebouwd door studenten Informatica en Business ICT & Management van het ICT gamification challenge 2016 Avans Hogeschool Breda,  en te downloaden in de Appstore (iOS) en Playstore (Android).

De app is een vervolg op het eerder door  VVD-Venlo in samenwerking met de FDP ondertekende Venloër Manifest van 2015.  Een eenvoudig hulpmiddel wat de arbeidsmarkt  voor elkaars inwoners toegankelijker maakt leek ons een goed idee om verder uit te werken. Door kamerlid Chantal Nijkerken werd de suggestie gedaan de app te laten ontwikkelen door studenten. Na contacten gelegd te hebben kozen studenten van Avans in het kader van de ICT gamification challenge 2016 voor dit project en hebben daar ruim anderhalf jaar aan gewerkt.   De app draagt bij aan het wegnemen van grensbarrières  voor Limburg en de Duitse grensregio’s waardoor duizenden banen beschikbaar komen voor werkzoekenden over en weer van de grens. VVD Venlo hecht groot belang aan een zo groot mogelijke arbeidsdeelname  en hopen met deze app een bijdrage te kunnen leveren waardoor minder mensen zonder werk gedwongen thuis zitten.  De app bevat onder meer een actueel overzicht van vacatures in Duitsland en Nederland en tips voor het solliciteren in beide landen. Ook krijgen mensen die geïnteresseerd zijn in een baan ‘over de grens’ informatie over allerlei financiële aspecten van het werken in het buitenland, zoals de gevolgen voor huurtoeslag, kinderbijslag, vergunningen, verzekeringen, inkomstenbelasting en – belangrijk voor veel Nederlanders – de hypotheekrenteaftrek. Voor het overzicht van de beschikbare banen maakt GrenzJobs gebruik van de internationale Indeed-vacaturedatabank. De app is zowel in de  Nederlandse  als Duitse taal.

Bij de aftrap waren Limburgse en Duitse politici, ondernemers en arbeidsbemiddelaars uit beide landen en de makers van de app aanwezig; onder meer Dietmar Brockes, FDP-lid van de Landtag Noordrijn-Westfalen, en Nederlands VVD-Kamerlid Chantal Nijkerken (lijst 1, nr. 30). Gedeputeerde Twan Beurskens het belang van grensoverschrijdend werken voor Limburg, en brak ook VVD-Kamerlid Karin Straus een lans voor het leren van Duits vanaf de basisschool.

Ook de media Omroep Venlo, L1/1Limburg, Rheinische Post  en Dagblad De Limburger besteedden 7 maart aandacht aan de lancering van de app

Bart Kuntzelaers

Fractievoorzitter VVD Venlo


Bijlage(n):

- Krantenartikel Dagblad de Limburger

- Foto minister Henk Kamp tijdens werkbezoek aan Venlo

Zet cookies aan om de video te tonen.