Woordmelding Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan, door Maurice Houba

Tijdens de raadsvergadering van woensdag 29 april jl. voerde raadslid Maurice Houba namens de VVD Venlo het woord tijdens het debat over het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan. Hieronder vindt u zijn complete woordmelding:

Voorzitter, de afgelopen weken is in beeldvormende en oordeelvormende zin stil gestaan bij de GVVP-jaarschijf 2015. Volgens de VVD een kraakhelder stuk, waarin duidelijk wordt weergegeven, dat binnen diverse mobiliteitsthema’s en op diverse niveaus geacteerd wordt om Venlo nu en in de toekomst steeds een beetje beter bereikbaarder en verkeersveiliger te maken. Een conclusie die naar onze mening breed in de gemeenteraad met ons gedeeld wordt. Kort om wat ons betreft: Ga zo door!

Maar dat "door gaan", kan dit wel, gelet op het einde van de doorlooptijd van het huidige basisdocument GVVP? Zoals reeds in de oordeelsvormende vergadering aangegeven pleiten wij als VVD er voor dat zeker ook in de toekomst moet worden ingezet op goed doordacht integraal mobiliteitsbeleid, welke voortborduurt op de huidig gelegde basis. Een gedachte die door meerdere partijen binnen onze raad gedeeld wordt. In de kadernota staat hier reeds iets over vermeld, maar wellicht is het een goed idee om hier nu bij de behandeling van ons verkeersbeleid al op voor te sorteren middels een motie. Deze zijn wij dan ook evt van plan om (minimaal) samen met PvdA, CDA en VL in te dienen, als voorzet richting behandeling Kadernota. Ook de verlengingsoptie, om de huidige looptijd van het GVVP op te rekken tot het nieuwe beleidsdocument gereed is, zal hierin staan opgenomen. Graag een reactie van het college hieromtrent wat nodig / wenselijk is om verkeersbeleid in Venlo te prioriteren en of uw inziens de voorgenomen motie hieraan bijdraagt.

Dan de Vierpaardjes. Inhoudelijke toelichting is niet meer nodig. De urgentie onderstrepen we allemaal. Diverse trajecten lopen van burgerinitiatieven, tot ambtelijk en bestuurlijk, incl lobbywerk op alle niveaus. Twee weken geleden hebben verschillende partijen om diverse vergelijkbare redenen aangegeven een substantieel geldbedrag te willen vrijmaken inzake de aanpak rondom de Vierpaardjes. Het college omarmt deze denkwijze en is gisteren tegemoet gekomen aan deze oproep gezien het financieringsvoorstel wat wij allemaal mochten ontvangen. Dank hiervoor en heel fijn dat u binnen deze korte tijd hebt willen en kunnen meedenken naar mogelijkheden. De denkrichting ligt ons wel. Alleen wat rest na het lezen van het voorstel: Er blijft naar onze interpretatie vaagheid bestaan over de wijze van financiering van het voorbereidingskrediet, gelet op het feit dat enige dekking ontbreekt. Dit maakt het voor ons al met al een onzeker voorstel en met open eind. Besluitvorming wordt opgeschoven, de dekking komt dan uit een nu nog onbekend potje en de vraag is of die dekking dan wel de juiste is. Dit vindt de VVD-fractie niet wenselijk. Of heeft het college nog potjes geld waarvan wij geen weet hebben... Als dat zo is, zijn wij daar (en ik neem iedereen in onze gemeenteraad) zeer benieuwd naar? Kortom, kan het college aangeven uit welk budget de genoemde vier ton betaald gaan worden? Om deze redenen en gelet op een goede financiëlehuishouding prefereren wij een duidelijk keuze vandaag en wel door herprioritering van verkeersgeld binnen het GVVP-budget. Een gedeelde gedachtegang van de PvdA, CDA en VL. Om deze reden hebben wij gezamenlijk een amendement voorbereid die de vier ton per direct beschikbaar stelt om te kunnen starten met voorbereiding.

Ook ten tijde van de overlast die ontstaat gedurende de werkzaamheden aan het Duitse gedeelte van de Betuwelijn, moet Venlo aandacht besteden. Via een motie verzoeken dezelfde partijen dan ook het college om werk te maken de overlast op divers gebied tegen te gaan. Diverse denkrichtingen staan in de motie omschreven. Een idee is misschien een introductie van het Venloos “van A naar Beter”- kaartje voor het openbaar vervoer voor inwoners van Venlo. Dit om het binnenstedelijk verkeer zoveel mogelijk te stimuleren tegen een interessant tarief gebruik te maken van het OV, dit ten voveure van de bereikbaarheid voor bezoekers aan onze stad.  De woordvoerder van de PvdA zal hier zo meteen verder op ingaan.

Tot slot het verkeersmeldpunt Venlo. Naar een overdrachtsmomentje is gezocht, en gelet op de behandeling GVVP dan nu ook eindelijk gevonden. Een handig hulpje bij de zoektocht naar ervaren verkeersproblemen in de gemeente. Daarnaast input om te betrekken bij beleidsvorming op divers vlak.Pas op ongeval, voorkom deze ongelukken! Succes ermee! 

Tot zover, voorzitter.